Vent venligst...

Sådan finder du det rigtige Vægbeslag til dit TV

Forsiden / Sådan finder du det rigtige Vægbeslag til dit TV

Valget af vægbeslag til fladskærmen kan for mange være lidt af en jungle. Da det er et emne som vi får rigtigt mange spørgsmål omkring vil vi her præsentere nogle af grundbegreberne:

VESA Vægbeslag/Monteringshuller

Den grundlæggende faktor for om du kan bruge et givent vægbeslag til din fladskærm, er naturligvis om monteringshullerne bagpå din fladskærm passer med monteringshullerne på vægbeslaget. Her skal du være opmærksom på hvilke VESA standarder vægbeslaget er kompatibelt med.

Eksempelvis står VESA 100 for en afstand på 100mm (10 cm) imellem monteringshullerne, VESA 200 står for en afstand på 200 mm (20 cm) mens Vesa 200x100 står for en afstand på 200 mm i bredden og 100 mm i højden. Der findes varianter helt fra Vesa 50 og op til Vesa 800x400. Desværre er der ingen faste retningslinier som gør at man altid kan forvente at en skærm af en given størrelse passer med en given VESA størrelse. Dog er der dog nogle tommelfingerregler som ofte holder stik – det er dem vi har anvendt i vores inddeling af fladskærmsbeslagene.

I den sidste ende bør du dog tjecke hvad den nøjagtige situation er med din fladskærm. Hvis ikke du kan finde informationerne i vejledningen, er den letteste metode simpelthen at måle sig frem ved at måle afstanden mellem monteringshullerne bagpå fladskærmen. Hvis dit drømmebeslag ikke passer med din skærm, så kan du oftest finde en VESA adaptorplade (link).

Vær endelig opmærksom på at nogle skærme fra enkelte fabrikanter (eks Panasonic) ikke overholde de gængse VESA standarder. Det drejer sig især om ældre skærme, og hertil skal bruges en særlig adaptor.

Vægten på fladskærmen

Når du har styr på at vægbeslaget passer med monteringshullerne på din fladskærm så bør du som det sidste også tjecke specifikationerne for hvor meget beslaget kan bære – og sammenholde dette med vægten på din fladskærm.

Typer af fladskærms vægbeslag

Et er selvfølgelig de rent praktiske forhold som skal være iorden for at vægbeslag og fladskærm passer sammen. Noget helt andet er hvilke muligheder du gerne vil have når du skal se TV. Der findes nemlig masser af forskellige muligheder afhængigt af hvilken type fladskærmsbeslag du vælger:

Almindelige vægbeslag/flad til væg. Dette er det helt simple standard ophæng, som ikke gør andet end at fæstne fladskærmen til din væg. Denne type beslag er især aktuel i forbindelse med de helt tynde LED fladskærme, idet flere af disse vægbeslag er særdeles smalle, således at du får minimal afstand væggen.

Vippebeslag/Tiltbeslag. Hvis du vil have mulighed for at vippe din fladskærm en smule – eksempelvis hvis den hænger lidt højt eller lavt i forhold til nogle betragtningspositioner - så er et vægbeslag der kan vippes formentlig løsningen for dig. Udover muligheden for at kunne vippes minder disse vægbeslag meget om almindelig "flad til væg" beslag. Graden af hvor meget beslaget kan vippes varierer meget fra model til model, så gør dig evt nogle tanker om dit behov inden du køber.

Drejebeslag. Disse beslag giver dig optimal frihed i forhold til betragtningsposition når du skal se TV, idet du simpelthen kan dreje TV’et så det passer til den rette betragtningsvinkel. Mange af drejebeslagene har derudover mulighed for at tilte. Vær dog opmærksom på at denne funktion ikke gælder alle modeller. Derudover bør du også være opmærksom på, at fladskærmens bredde og dens afstand til væggen har kraftig indflydelse på hvor meget den kan drejes. De specifikationer som angiver hvor meget vægbeslaget kan drejes er derfor naturligvis betinget af at din fladskærm ikke er for bred til at det kan lade sig gøre. Drejebeslag til de større fladskærme giver derfor også mulighed for at TV’et kan trækkes et godt stykke ud fra væggen når det skal drejes.

Øvrige fladskærmsbeslag. Udover de ovenfor beskrevne findes der også beslag som bl.a. giver dig mulighed for at montere i loftet eller på et bord. Den meget populære producent af fladskærmsbeslag, Vogels, har også udviklet et særligt søjlesystem hvor du, udover fladskærmsbeslaget, kan montere hylder til dit øvrige udstyr (f.eks. DVD-afspiller, Satellit receiver eller lignende). Dette søjlesystem har endvidere indbygget kabelskjulning så du får en stilfuld og praktisk løsning.